Întărirea capacității instituționale a UAUIM pentru cercetare în arhitectură și urbanism prin crearea unei culturi a diseminării rezultatelor. CULTADISER 2024
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” Bucure;ti
CNFIS-FDI-2024-F-0227/ 2024
LABORATOR DE CERCETARE DOCTORALĂ INTERDISCIPLINARĂ. Ediția 3: 2024
Obiectiv în cadrul proiectului CULTADISER 2024
Coordonator: Prof. dr. arh., habil. urb. Angelica STAN, director CSUD
Domeniul Strategic de Finanțare D6 – „Dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare în universități”
Perioada de implementare: 1 mai – 30 noiembrie 2024
Laboratorul de cercetare doctorală interdisciplinară (LCDI), inițiat în 2022, vizează creșterea calității cercetării doctorale prin raportare la practici similare de nivel internațional, asociate unor granturi și proiecte de cercetare finanțate, capitalizând cunoașterea dobândită prin intermediul acestora și potențând capacitatea de diseminare a rezultatelor cercetarilor doctoranzilor.
Editia din 2024 a LCDI are ca scop extinderea și consolidare laboratorului ca mediu de lucru organizat și stimulativ pentru doctoranzi, în vederea creșterii șanselor de atragere a proiectelor de cercetare inovativă și dezvoltarea unui sistem colaborativ de cercetare, cu tematici relevante (Aactivitatea A4)
LABORATORUL DE CERCETARE DOCTORALĂ INTERDISCIPLINARĂ este structurat în 3 grupuri de lucru:
Grupul de lucru ”INTER-ACT”: activități legate de promovarea subiectelor de cercetare doctorală interdisciplinară
Activitatea A.4.1. Publicarea în format analog/ hârtie și lansarea Ghidului metodic pentru ciclul trei de studii în arhitectură și urbanism, Ed. Univ. Ion Mincu, ISBN 978-606-638-354-7
Rezultate:
R10-A4.1.a Reeditare si tiparire in 100 exemplare a Ghidului metodic pentru ciclul trei de studii în arhitectură și urbanism,
R10-A4.1.b Eveniment de lansare a Ghidului si dezbatere pe tema pedagogiei îndrumarii doctorale și a aspectelor legat de interdisciplinaritate
Coordonator: Angelica Stan
Autori:
Documentare: drd. arh. Ioana Elisabeta Enache
Grafica: Andra Panait
Ghidul vizează optimizarea practicilor pedagogice aferente relației dintre conducătorul de teză de doctorat și doctoranzii aflați în îndrumare, în cadrul comunității școlilor doctorale – de arhitectură și urbanism - ale IOSUD-UAUIM. Lucrarea este un prim demers în încercarea de a sonda, de a înțelege mai bine și de a răspunde într-un mod mai eficient nevoilor și așteptărilor studenților-doctoranzi, cultivând un mediu academic colaborativ și productiv. Una din nevoile identificate este îmbunătățirea tehnicilor și strategiilor pedagogice prin promovarea unui dialog deschis și activ între doctoranzi și profesorii îndrumatori, vizând dobândirea compețentelor avansate de cercetare asociate programelor doctorale. Privit din unghi metodic și didactic acest proces vizează nu doar adaptarea și personalizarea metodelor de îndrumare a tezelor de doctorat, ci și facilitarea unei interacțiuni constructive la nivelul scolilor doctorale, care să sprijine dezvoltarea academică a doctoranzilor, pregătind o mai bună inserție a acestora în mediul profesional.
Grupul de lucru „DUNĂREA”: activități legate de sustenabilitatea proiectelor INTERREG- DANURB, DANUrB+, D- SMCS, Living Danube Limes, VVITA, B- LAB, promovarea acestora și continuarea lor prin proiecte finanțate similare, în teritoriul Dunării.
Activitatea A 4.2. Organizarea Taberei inter-generaționale „Research, Design and Build” pentru studenți din toate ciclurile de studii (licență/master/doctorat), având ca scop întărirea echipelor de cercetare și de formare a unei atitudini responsabile în raport cu mediul
Rezultat:
R13-A4.2 Tabără organizată, concept publicat pe site, tutori invitați, min. 15 participanți studenti
Tabăra „Spiritul Insulei” este o inițiativă pornită din dorința de a confrunta studenții cu o situație atipică din punct de vedere spațial, ambiental și micro-comunitar, provocându-i în vederea unui răspuns creativ și personalizat.
Tabăra este organizată de UNIVERSITATEA DE ARHITECTURĂ ȘI URBANISM “ION MINCU”, prin LABORATORUL DE CERCETARE DOCTORALĂ INTERDISCIPLINARĂ, co-organizatori fiind: Deka Travel s.r.l. și Festivalul 3 Smoked Olives (reprezentat de dl. Constantin Adrian Ioniță), cu sprijinul Muzeului mun. Călărași (reprezentat de dl. Florin Rădulescu). Tabăra are loc cu ajutorul ”Atelierului de pe Insulă”, o întreprindere locală situată în Călărași, în proximitatea canalului Borcea al Dunării, parte din proiectul DANUrB+. Este locul unde se pregătesc anual materialele publicitare și mobilierul aferent festivalului de muzică 3Smoked Olives Festival, un festival deja binecunoscut tinerilor.
Atât tabăra cât și atelierul sunt inițiative private locale, care însă au un efect mai amplu, contribuind la deschiderea orașului către un public mai larg și la promovarea valorilor naturale si culturale ale acestuia în rândul tinerilor. Acest lucru este de încurajat și sprijinit prin diverse proiecte, dat fiind că actualmente orașul este într-un puternic trend demografic descendent și de pierdere a identității, unul din multele orașe mici ”în contracție” din România. Tabara a fost oragnizată prima dată în 2022, în cadrul proiectului DANUrB+ din cadrul programului INTERREG Danube și s-a continuat în 2023 în cadrul proiectului CULTADISER- UAUIM, vizând introducerea studenților la arhitectură-urbanism-peisagistică-design în această problematică și a găsirii unor răspunsuri creative.
Tabăra este concepută ca o activitate non-formală de cercetare in situ a resurselor și potențialului pe care un astfel de loc le oferă, făcând legatura între observația empirică, problematiarea unei necesități sau oportunități sesizate și a unui răspuns creativ, acțiune- execuție unor mici obiecte utile festivalului. De asemenea, activitatea este o invitatie la dialog între studențți din diverse facultăți și cicluri/ generații de studii care, împreuna cu îndrumătorii lor, explorează legătura dintre trasaturile fizico-spațiale ale unui loc și ”spiritul” lui, sau ceea ce rezultă din activitățile și interacțiunile realizate.
În edițiile anterioare, „Spiritul Insulei” a condus la o re-grupare non-formală în jurul unei idei, a unei atitudini vis-a-vis de o anumită particuaritate a sitului și la înțelegerea problematicilor actuale asociate tranziției verzi, fragilizării relației dintre natură, cultură și tehnologie și a conceptelor de „sustenabilitate”, „recycle-upcycle”și „circularitate”. Împreună cu organizatorii „3SOF” studenții au imaginat și construit instalații conceptuale sau mic mobilier pentru festival, învățând să prețuiască și să folosească în mod creativ lucrurile aparent neimportante și aflate la îndemână, reciclând sau re-interpretând spațiul, peisajul și materialele locale.
Metoda folosită a permis trecerea de la observația constatativă asupra realitații, la chestionarea fiecarui element folosit și apoi la acțiune, design și execuția obiectelor imaginate. „Spiritul Insulei” devine un instrument de a dobândi „pe viu” abilități de cercetare pornind de la observație de teren, problematizare, gândire critică, design și execuție cu materiale reciclate, până la abilități de micro-leadership și organizare.
Tabăra cuprinde, în principal, următoarele activități:
Ziua |
Data |
Activitatea |
1 |
19.07 |
|
2 |
20.07 |
|
3 |
21.07 |
|
4 |
22.07 |
|
5 |
23.07 |
|
6 |
24.07 |
|
Exemplu diploma de participare acordata studentilor:
Grupul de lucru ”SMART RESEARCH”: activități legate de obiectivul UE al tranziției digitale, studiul impactului și implicării noilor tehnologii în cercetarea doctorală de arhitectură și urbanism, în internaționalizarea și vizibilitatea mai bună a cercetărilor din UAUIM
Activitatea A 4.3. Continuarea activității „PHD TALKS” - Club de dialog și schimb de bune practici pentru ciclul 3 de studii în UAUIM, cu sesiuni de discuții asupra modului de evoluție a unei teze de doctorat, metodelor și limbajului, surselor și mijloacelor de informare și documentare.
Rezultat:
R14-A4.3 Club PhD TALKS- 30 de participanti (studenți doctoranzi, absolvenți, profesori conducător de doctorat), 2 sesiuni
Imagini PhD Talks2024: https://drive.google.com/drive/folders/1IqFr5ct1Tc52DF4j1sfDEhEEsIbNh47y?usp=sharing
https://www.facebook.com/share/185tycfHx3/
https://www.instagram.com/p/DDWy52hM_jW/
https://vm.tiktok.com/ZNeTrLtxA/
Comunicat post eveniment
În cadrul Laboratorului de Cercetare Doctorală Interdisciplinară și al proiectului CULTADISER 2024 – Întărirea capacității instituționale a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” pentru cercetare în arhitectură și urbanism prin crearea unei culturi a diseminării rezultatelor, finanțat prin Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS-FDI-2024-F-0227), s-a desfășurat, luni, 25 noiembrie 2024, între orele 17:00 și 20:00, cea de-a doua ediție a clubului de dialog PhD Talks, în Sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
Evenimentul a reunit doctoranzi, absolvenți și cadre didactice ale școlilor doctorale de arhitectură și urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), oferind un cadru propice dezbaterilor despre provocările și oportunitățile procesului de cercetare doctorală.
Cu ocazia evenimentului, a fost lansată ediția tipărită a Ghidului metodic pentru ciclul trei de studii în arhitectură și urbanism, coordonat de Prof. dr. arh. Angelica Stan. Ghidul, care reunește contribuțiile metodice asupra îndrumării doctorale ale mai multor profesori: prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, prof.dr. arh. Rodica Manon Crișan, Prof.dr. ecol. Alexandru-Ionuț Petrișor, Prof.dr. arh. Cerasella Crăciun și Conf. dr. habil. arh. Bogdan Andrei Fezi. Ghidul vizează optimizarea practicilor pedagogice aferente relației dintre conducătorul de doctorat și doctoranzii aflați în îndrumare, ca un prim demers în încercarea de a înțelege mai bine și de a răspunde într-un mod mai eficient nevoilor și așteptărilor doctoranzilor. Documentarea Ghidului a fost realizată de drd. arh. Ioana Elisabeta Enache, iar grafica, de Prof.dr.arh. Andra Panait.
În cadrul evenimentului, s-au desfășurat două paneluri de discuții. Primul, intitulat: ”De la tema de cercetare la rezultatul tezei de doctorat: provocarea, parcursul, obstacolele, experiența” a reunit invitații: Drd.arh. Barat Alexandru, Drd.arh.Silvia Puscașu, Drd. urb. Antonia Panaitescu, Drd.urb. Bianca Țogoe, Dr. arh. Sabin Țenea, alături de prof.dr.arh. Anca Mitrache și Prof.dr.ec.geogr. Alexandru Ionuț Petrișor (Moderator: Angelica Stan). Al doilea panel, intitulat ”Managementul resurselor în cercetarea de doctorat” a reunit invitați precum Dr. arh. Cosmin Galațianu, Drd. arh. Yvonne Cezar Toader și lect. dr. arh. Adrian Vidrașcu, alături de Dr. arh. Ana Maria Zahariade și Dr. arh. Cerasella Crăciun. Invitații au împărtășit perspective inedite, personale și profesionale asupra modului de dezvoltare a unei teme de doctorat și a gestionării resurselor necesare în cercetare, discuțiile vizând diverse aspecte ce ajută sau împiedică realizarea în mod optim a unei cercetari doctorale, pe ce exemple de bune practici putem conta și ce instrumente putem utiliza pentru mai buna folosire a resurselor academice.
Un moment interesant al evenimentului l-a constituit intervenția celor absolvenților de studii doctorale din perioada recentă, atât de la UAUIM (Dr. arh. Maria Tîlvescu, Dr. arh. Astrid Rottman, Dr. arh. Cristi Borcan) cât și de la alte universități din țară și străinatate (lect.univ.dr. Adelina Butnaru/ UNARTE și dr.arh. Ioana Marinescu/ University College London - Slade School of Fine Art). Aceștia au împărtășit experiențele lor academice, evidențiind lecțiile învățate și oferind participanților perspective interesante asupra etapelor și provocărilor întâmpinate pe parcursul cercetării.
PhD Talks s-a dovedit încă o dată a fi un cadru bun pentru consolidarea unei comunități academice colaborative, deschise dialogului și îmbunătățirii continue a activităților școlilor doctorale.
Ne luăm angajamentul de a organiza mai des astfel de întrevederi!
Mulțumim echipei care a asigurat coordonarea drd.urb. Ioan Mitu Sbîrnac, drd. arh. Ioana Elisabeta Enache, drd. designer Andreea Nistorescu (Marinescu), alături de prof.dr.arh. Angelica Stan. Pentru edițiile viitoare, așteptam și alți doctoranzi să ni se alăture!